Vdahnemo življenje
Restavratorski atelje Bogovčič je pristno družinsko podjetje,
ki se ukvarja s konzerviranjem in restavriranjem likovnih umetnin.
Domov > Novice > Novice - podrobnosti
Poseg na sliki Marijino Vnebovzetje, Velika Dolina
Slika Marijino Vnebovzetje Foto: Triptih d.o.o.

Čas nastanka slike ter avtorstvo nam nista znana. Morda sta podatka zapisana kje v arhivih, kajti župnijska kronika oziroma župnijske knjige so bile požgane ob prisilni izselitvi tamkajšnjega prebivalstva med drugo svetovno vojno.

 

Zgoraj polkrožno zaključena slika je slikana na platneni nosilec iz enega kosa, v oljni tehniki. Gleda na čas posvetitve cerkve bi lahko rekli, da sodi slika v pozno 19. stoletje, če je bila namensko naročena za ta dogodek. Z likovnega stališča je slika solidno delo poznavalca. Zlasti se to opazi na draperijah, oblakih in na nekaterih figurah, kot je to ob podobi Marije še osrednji angel pod Marijo.

 

Konservatorski-restavratorski postopki so potekali po predvidenem programu. Slika je bila najprej fotodokumentirana, sneta s togega podokvira s križno ojačitijo, navita na valj, zaščitena in prepeljana v atelje v Ljubljano. Togi originalni podokvir je bil žal zlepljen, torej neustrezen, ker ni dopuščal raztezanja in s tem napenjanja slike.

 

Vse globlje poškodbe barvne plasti so kitane s termoplastičnim obarvanim voščenosmolnim kitom, ki je bil poravnan in pred retuširanjem izoliran. slika je nato premazana s plastjo zaščitnega damar laka.  Sledilo je retuširanje vseh poškodb. Večje poškodbe so obravnavane dvostopenjsko, najprej barvna podslikava nato finalizacija. Fine poškodbe so retuširane praviloma alla prima. Po sušenju retuš je slika egalizirana z oprhom s svetlečim damar lakom nato še z več oprhi z mat damar lakom.

 

Slika je prepeljana nazaj v cerkev ter montirana na nov podokvir. Rob slike je zaščiten z natron celuloznim lepilnim trakom. Slika je nato še enkrat blago oprhana z motnim damar lakom.


Galerija